נורות חשמל חסכוניות עלולות לגרום לסרטן (שלא נדע)
הצורך בחיסכון בחשמל הוליד בשנים האחרונות מסע שכנוע ציבורי להעדפת נורות חוסכות חשמל על פני נורות ליבון. כך קרה שכאשר נשרפה לי הנורה בחדר השינה רצתי לאחת מחנויות "עשה זאת בעצמך" וחיפשתי נורת ליבון רגילה של 100W להחלפה. תוך המעבר בין המדפים נתקלתי במבצע "שתי נורות חוסכות חשמל במחיר נורה אחת" ( ב 29.99 ₪ בלבד). נכון שתמיד השתמשתי בנורות ליבון, אבל אם נותנים לך שתי נורות במחיר אחת אז לוקחים, מה עוד שעל הקופסה נכתב "נורת 32W השווא בעוצמתה לנורת ליבון 150W ". יופי, עד כאן הכול בסדר.
כשהגעתי הביתה התקנתי את הנורה מעל מיטתי, אך נזכרתי שלאחרונה היו דיבורים על כך שנורות חוסכות חשמל פולטות קרינה מזיקה ועל כן יש לנקוט זהירות בעת השימוש בהן או לוותר עליהן. תוך שתי דקות פרקתי את הנורה מעל מיטתי וישבתי לקרא על זה קצת יותר, ופתאום גם הבנתי למה יש מבצע. לא אקדים את המאוחר, רק אציין שיש כבר סוג חדש של נורות חסכוניות…
נורות חוסכות חשמל דמויות שבלול, הן למעשה נורות פלורוצנט בעלות נצילות גבוהה מאוד. נורות אלו (בתיאור מפושט..) מכילות כספית וגז ניאון, אשר עקב הצתתם ע"י מתח גבוה, הם יוצרים יחדיו ענן גז (פלזמה) מוליכת זרם חשמלי. הולכת הזרם בתוך ענן הפלזמה, יוצרת קרינה אולטרה סגולית הפוגעת בציפוי זרחני המצפה את חלקו הפנימי של שבלול הזכוכית וגורם לזרחן לפלוט אור.
נורות אילו מצטיינות בנצילות גבוהה מאוד המתקבלת בהספק נמוך מאוד ועם אורך חיים של למעלה מ 10,000 שעות עבודה (לדוגמא- נורת 32W שווא בעוצמתה לנורת ליבון 150W ) ובמילים אחרות נורות חוסכות חשמל ואגב כעובדה – הנורה נשארת קרה גם כשהיא דולקת.
אז אם כל כך טוב, מדוע עלולה הנורה להיות מסוכנת לבריאות?
קיימים לפחות שלושה גורמים עיקריים המחייבים זהירות יתר.
1. תכולת כספית נוזלית – כספית נוזלית ובעיקר במצב מחומם היא רעל קטלני לאדם ולסביבה.
2. קרינה אולטרה סגולית חזקה – חשיפה קרובה (בתלות במרחק) עלולה לגרום סרטן (שווה לקרינת שמש).
3. דורשת טיפול זהיר ביותר – הן בעת ההתקנה ובעיקר בעת פינויי נורה שבורה.
אמצעי זהירות למי שהחיסכון בחשמל חשוב לו, אך לא על חשבון סיכון בריאותו
1. בכל עת חובה לשמור מרחק מינימאלי של לפחות 30 ס"מ מהנורה, ובמידת האפשר לזמן קצר.
2. בשום אופן אין להשתמש כתאורה קרובה, כמו במנורת שולחן או מנורת קריאה וכ"ו. שימוש בטוח
יחשב שימוש כתאורת חדר הצמודה לתקרה גבוהה.
3. בעת הטיפול בנורה, יש לנקוט זהירות יתר שלא לשבור אותה, בעיקר בעת פרוק והרכבה לבית הנורה.
4. אם נורה נשברה, אסור לשאוף את גז הניאון או לגעת בכספית. יש לאוורר את החדר באופן מיידי לפחות
למשך 15 דקות תוך הרחקת כל האנשים מהמקום. רק לאחר מכן לסלק את השברים ועדיף תוך שימוש
בהגנה כל שהיא לידיים.
כתבה (אחת מרבות) שפורסמה באתר Walla : http://news.walla.co.il/?w=/5700/1597280
החדשות האחרונות בתחום הנורות החסכוניות
לאחרונה משווקות נורות חסכוניות שפעולתן מבוססת על שימוש באמלגם (סגסוגת מתכת המשמשת לסתימות שיניים) במקום בכספית נוזלית המסכנת בריאות ופוגעת באיכות הסביבה.
הנורות החדשות מוגדרות בטיחותיות יותר, אך נשאלת השאלה אם הן בטוחות גם מבחינת הקרינה האולטרה סגולית. אגב אמלגם היא סגסוגת מתכת המכילה גם כספית, עם זאת במצב מוצק ובלתי נדיף כך שסכנת השאיפה מצטמצמת בעת שבירת הנורה וגם פינויי השברים לאחר מיכן בטיחותי יותר.
מקורות שונים מציינים שלגבי אמלגם המכיל כספית (אמנם במצב מוצק), קיימים חילוקי דעות בקרב רשויות בריאות בעולם אם להמשיך ולהתיר השימוש בו לרפואת שיניים (שבדיה נוטה לאסור השימוש), אם כי נאמר גם שכמות הכספית באמלגם כל כך זניחה שהשימוש באמלגם בטוח למדיי.
לסיכום
בין הידוע ללא ידוע, אישית הייתי מעדיף את נורות האמלגם. עם זאת הייתי נוהג בהן את אותם כללי זהירות מחמירים, גם אם לפי שעה לא מצאתי שום פרסום הממליץ על כללי זהירות לגביהם ואולי גם יתברר שאין צורך.
כמו לכל דבר בטבע, גם כאן יש יתרונות ויש חסרונות. החוכמה היא שכל אחד ידע למצוא את האיזון הנכון בינהם ויבחר נכון על בסיס של הבנה, לימוד ושיקול דעת עצמית. אלה החוששים, יכולים כמובן להמשיך ולהשתמש בנורות הליבון , העיקר שכולנו נשאר בריאים, חזקים ושומרי איכות סביבה נאמנים.
תגובה אחת
שלא נדע מצרות … אף אחד לא אומר כלום כשקונים מנורה בחנות (הורדתי את כל מה ששמתי בבית)